Pelemix-kókuszrost

Logo_Pelemix-1

A Pelemix cég saját zárt rendszerben termesztett és feldogozott kókuszrostból kiváló minőségű kertészeti termesztő közegeket állít elő különböző kiszerelésben. Előre csomagolt, különböző méretű, kultúra specifikus termesztő paplanok, magvetéshez használható sejtek, palánta neveléshez használható kockák és termesztőkeverékek készítéséhez használható téglák, bálák találhatóak meg a termékpalettán.

Pelemix kókuszrost termesztőzsák

Pelemix kókuszrost bála

Pelemix kókuszrost tégla

Pelemix kókuszrost ültető zsák

Pelemix kókuszrost termesztő korong

A kókuszrost jóval szellősebb szerkezetű, mint a tőzeg, a kőzetgyapot vagy a virágföld, mindemellett a vizet is tovább tartja meg. Ezért kevesebb öntözés is elegendő, illetve nem „büntet” azonnal egy-egy elfelejtett öntözés miatt, ami jó hír a feledékeny, illetve kezdő kertészeknek. A kókuszrostba ültetett növény láthatóan igen jól érzi magát (még nagy melegben vagy hűvös időjárás mellett is), gyorsabban fejlődik, több tápanyagot tud felvenni. A tápanyagokkal kapcsolatban, meg kell jegyezni, hogy a kókuszrost önmagában tápanyagokat nem, vagy csak csekély mennyiségben tartalmaz, azokat nekünk kell hozzáadni, viszont ha feltöltöttük tápanyagokkal azokat bizonyos szinten tárolja is, tehát nem inert mint a kőzetgyapot. A kókuszrost ezeken felül ellenállóbb a talajban található kórokozókkal szemben is, tehát egészségesebb közeg növényeinknek, mint a jó öreg virágföld, kémhatása pedig semleges. Kiszáradása esetén könnyen újranedvesíthető, sőt, újrahasznosítható. Ha a benne lakó növény kikerül belőle, a kókuszföld használható marad a következő bérlőnek. A kókuszföld természetesen keverhető a hagyományos földekkel is. A felsorolt pozitív hatásai mellett a kókusz javára írható még, hogy kifejezetten környezetbarát, hisz használatával idővel kevesebb tőzegláp-lecsapolás, és termőföld kitermelés érhető el, illetve szerves anyag lévén a növényházból kikerülve könnyen, bárhol újra felhasználható talajjavító anyagként is.

Pelemix kókuszrost ültető kocka

Pelemix kókuszrost ültető kocka

A termékek kis térfogatú, száraz, préselt formában kerülnek szállításra. A hidratálást követően veszik fel végleges mintegy 6 szoros térfogatukat. A kókuszrost termesztő közeg kiválóan felhasználható hidrokultúrás és egyéb zöldség, dísznövény kertészeti kultúrákban.

paprika

Mindamellett, hogy felhasználást követően természetesen komposztálható, termelő barát is mivel használatával sok olyan probléma és rizikó faktor kiküszöbölhető melyek a más inert termesztő közegek (perlit, kőzetgyapot) használatakor sokszor okoznak problémát a termelőknek.

Paprika gyökérzet kókuszban

A kókuszrost természetes puffer (tároló-kiegyenlítő) pH, víz és tápanyag kiegyenlítő-megkötő, raktározó tulajdonsággal rendelkezik így a nem pontos, rendszeres, szakszerű kezelés, tápanyag, víz adagolás illetve pl. a nyári nagy hőség mellett sem szenvedi meg olyan könnyen a növény a szélsőséges körülményeket, mint a pl. a kőzetgyapot alkalmazása esetén. A növények a kókuszroston jobban fejlődnek, ellenállóbbak, vegetatívabbak, láthatóan szebb levélzet és gyökérzet figyelhető meg.

Palánta kókuszbantűzdelt palántaPaprika palánta

A Pelemix mérnőkei ingyenes technológiával, betanítással, helyszíni szaktanácsadással segítik a termelők munkáját.

Yossi PelemixPaprika kókusz űltetőkockábanPaprika Pelemix kókusz

A Pelemix weboldalán további részletes információkat talál: http://www.pelemix.comhttp://pelemix.com/

USA STRAWBERRY_600x600_100KBUSA SATRWABERRY_600x600_100KBimg_0377 eli v1

img_0364 eli v1Eper függesztett, kókuszroston

Számos fajta (különböző rostméretű frakciók) és ezek keverékéből készült kókuszrost termesztő-közeget kínál a Pelemix. Minden klimatikus adottságú termesztő helynek és minden egyes növény kultúrának meg vannak a legoptimálisabb eredményt adó kókusz rost termesztő-közegei. Nagyon gondosan válasszuk meg a megfelelő minőségű termesztő közeget. Kérjünk tanácsot a Pelemix szakembereitől. A szaktanács ingyen van és sok gondot előzhetünk meg vele.

P.L.F kókuszrost:

Sample of PLF

Pelemix kókusz csipsz és prémium minőségű ¾ hüvelykes, 8 mm-es kókusz rost egyenletes, keveréke. A csipsz jelenléte jobb áteresztést biztosít, ezáltal alkalmasabb olyan klimatikus viszonyok melletti termesztésre ahol a hideg telek és a forró nyár a jellemző. A speciális keverék kiegyensúlyozott levegősséget és nedvességtartalmat biztosít gyors áteresztőképesség mellett.

¾” hüvelykes, 8-mm-es DS kókuszrost:

3/4

Speciálisan méretre válogatott kókuszrost. A Pelemix vezető, prémium minőségű kókuszrost terméke. Kivalló vízáteresztést, szellőzést és nedvesség megtartást biztosít. Előnyös tulajdonságai a forró nyári periódusok során használható ki.

Kókusz csipsz:

Pelemix chipsss

A kókusz héjából készült darabos kókuszrost. Általában a jobb szellőzés és a jobb vízáteresztés miatt adják a keverékekhez. Népszerű pl. az orchidea termesztésben.

Különböző méretekben létezik és fontos az adott növény igényeinek legjobban megfelelő méretű termék használata.

Crush-Pro:

¾”-es kókuszrost és töret speciális kombinációja. A töret jobb vízáteresztést a ¾-es rost pedig kellő vízmegtartást biztosít. E kettő speciális keveréke kiválóan alkalmazható olyan klimatikus viszonyok melletti termesztésre ahol a hideg telek és a forró nyarak a jellemzőek.

A Crush-Pro termesztő-közeg nagyon jól levegőzik, mindemellett sokkal jobban tartja a vizet mintha a két összetevőt magában használnánk.

Crush:

A Crush kókuszrost egy durvább kókuszrost mely hosszú rostok és csipsz egyenletes keverékéből készül. A por és a ¾-es apróbb rost hiánya ebben a közegben sokkal gyorsabb vízáteresztést biztosít. Ez a termesztő-közeg a hidegebb klímájú, napfényben szegény országokban használható sikerrel, ahol gyakori öntözés mellett gyors vízáteresztésre van szükség.

A termesztő zsákok rendelhetőek előre kivágott ültető nyílásokkal.

A műanyag fólia zsák UV stabil PE anyagból készül.

A termesztő-zsákok a gyártás során nincsenek vegyileg kezelve, sem erősen kimosatva ezért az organikus/biológiai termesztésben is használhatóak.

A gyártás során csak természetes, kíméletes módszerekkel esővízzel, folyóvízzel vannak mosva ezáltal érik el a megfelelő EC-pH értékeket.

ÁfonyaÁfonya kókuszon 4

A hagyományos termesztésben a zsákokat használat előtt átmosni és semlegesíteni is szükséges. Ez fontos lépés. Ez azt jelenti, hogy a száraz terméket feltöltjük tiszta öntöző vízzel a nedves (expandált) térfogatra. Ezután 0,3 %-os kalcium nitrát vizes oldattal töltjük fel a termesztő-közeget (ioncsere és feltöltés). 48 órát várunk. Ezután tiszta öntözővízzel átöblítjük a termesztő-zsákot. Ezután pedig az adott receptúránk szerinti tápoldattal töltjük fel a zsákokat. A termesztő közeg ezután áll kész az ültetésre.

Az eljárás szakszerű lépéseit az alábbi ismertető tartalmazza:

1., A száraz zsákokat megfelelően kicsomagoljuk eligazítjuk és elhelyezzük a termesztés helyén. (A zsákok hegesztett szélei (hely a duzzadásnak) felfelé néznek és a Pelemix felirat megfelelő irányban olvasható a zsákokon.) Megfelelő, min. 2 cm távolságot tartunk az egyes száraz zsákok között.

Slab_in_the_center_of_the_plastic_bagPlastic_edges_are_pointed_upward

2., A drén víz elfolyásáról, összegyűjtéséről előre gondoskodunk.

Netafim_draining _system

3., Minden 20 cm-ként egy db max. 1liter/óra (vagy kevesebb) átfolyási kapacitású csepegtető öntöző tüskét szúrunk be, a fólia zsák alá. Mivel szárazon a kókusz rostba még nem tudjuk beszúrni (Ha nincs gyárilag előre vágott ültető nyílásunk, akkor lyukasztó árral vagy csavarhúzóval szúrunk kis nyílást az öntöző tüskének.)

Making_holes_for_arrow_drippersinsert_the_whole_dripper_to_the_growbag-sketch

4., A vízzel való feltöltéshez a nedves térfogatú expandált kókuszrost térfogatának 70%-nyi vízre van szükségünk. Pl.: ha egy nedvesen 18 l-re duzzadó zsákunk van akkor 12 L vízre van szükség egy zsák benedvesítéshez.

5., Nagyon fontos hogy a hidratálás során kalcium-nitráttal is töltsük fel a kókuszrostot.

Ehhez minden 1000 liter (1 m3) expandált , nedves térfogatra duzzadt kókuszrostra számítva 3 kg kalcium-nitrátra lesz szükségünk. Azaz pl.: van 55 db 18 l térfogatra duzzadó termesztő-zsákunk = kb. 1m3. Ennek a száraz állapotból teljes nedves térfogatra duzzasztásához 660 l vízre van szükségünk + 3 kg kalcium-nitrátra. A legegyszerűbb ha már a nedvesítéshez használt vízzel együtt kiadjuk a kalcium-nitrátot is. Tehát, az öntözés beindítása előtt tartályban oldatot készítünk 3 kg kalcium-nitrátból és 660 liter vízből és ezzel töltjük fel a zsákokat. Javasolt több kisebb öntözési ciklust beiktatni és nem egyszerre tölteni fel a zsákokat.

Ha befejeződött a feltöltés utána 48 óráig várunk és szüneteltetjük az öntözést.

6., Miután letelt a 48 óra vízkieresztő, drén nyílásokat vágunk a zsákok alsó szélén.

draining_holes (1)

A zsákok mindkét oldalán 4-4 db 6-8 cm hosszú keskeny leeresztő nyílást vágunk.

(A termesztő-zsákokat lehet előre kivágott ültető és drén nyílásokkal is rendelni. Ebben az esetben a feltöltést lassabban, több kisebb térfogatú öntözéssel végezzük. És ekkor természetesen már nem kell plusz nyílásokat vágnunk.)

7., A zsákokat átmosatjuk tiszta öntözővízzel. Közben mérjük az eltávozó víz EC értékét. Ha az EC eléri a tiszta öntöző vizünk EC értékét, akkor a zsákok előkészítése befejeződött. Az öntözést leállíthatjuk.

8., Az öntöző tüskéket kihúzzuk és beszúrjuk immáron a kókuszrostba a végleges pozícióba.

re_inserting_Arrow_drippers

9., Az előkészítés után a zsákokat ültetés előtt 4 napig öntözzük a termesztésünkhöz előírt tápanyag tartalmú és koncentrációjú öntöző-tápoldatunkkal. Tápanyag feltöltés.

A termesztő-zsák ezután készen áll az ültetésre.

További hasznos tanácsok a termesztésre:

http://pelemix.com/en/hydroponics-1/guidance/fertigation

PELEMIX Kókuszrost termesztő közeg árlista 2015 ősz-tél:

Méret/Típus Anyagminőség db/paletta Db/40 lábas konténer Használat
Termesztő paplan GB1001508PLF

Nedves méret 100X15X8 cm, P.L.F rost

M108 850 db 17000 db Zöldségekhez, paprika, paradicsom, uborka, stb.
Termesztő paplan

GB1002008PLF

Nedves méret 100X20X8 cm, P.L.F rost

M108 650 db 13000 db Zöldségekhez, paprika, paradicsom, uborka, és földieperhez is megfelelő
Termesztő paplan

GB1001816PLF Nedves méret 100X18X16 cm, P.L.F rost

M108 370 db 7400 db Zöldségekhez paprika, paradicsom, uborka, stb.
Ültető kocka

GC 8-8-6

Nedves méret 8X8X6 cm, ¾”-es rost

M003 LEC Mosott, alacsony EC450 cm3-re duzzad 14.800 db 148.000 db 20 lábas konténer Ültető kocka
BL 5 NP 8 5kg-os, 30X30X15 cm-es bála, ¾”-es, 8mm-es rostból, kb. 70 liter térfogatra duzzad M501 LEC < 0.8 Mosott, alacsony EC Kb. 230 db /1.15 tonna 23 tonna Bála
BR 650 8 ¾”-es, 8mm-es rostból, 650gr-os tégla, 20X10X5 cm-es, 9 liter térfogatra duzzad M501 LEC <0.8 Mosott, alacsony EC 1.850 db 37000 db Tégla

Nyitott tetejű termesztő zsákok áfonya és málna termesztéshez:

Rendelhető ¾”-es, P.L.F, Crush vagy CrushPro rostokkal

Méret/Típus Anyagminőség db/paletta Db/40 lábas konténer Használat
OT 303030M310 BB (áfonyához, málnához, nedves méret 30X30X30 cm) M310, 27 literre duzzad 330 6600 Nyitott tetejű termesztő zsák áfonyához, málnához
OT251816 RB (málnához, nedves méret 25X18X16 cm) M00, 38 literre duzzad 1150 23000 Nyitott tetejű termesztő zsák málnához
OT151527RB (málnához, nedves méret 15X15X27 cm) M00, 36 literre duzzad 1300 26000 Nyitott tetejű termesztő zsák málnához

20130831_12452620130831_12455120130831_12451720140630_09442920131028_145228


KÉRDÉSEIVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL:

Kéki László

Mobil: +36 30 212 2545

E-mail: keki@amiex.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.