Multi-K

A magyar kertészek körében  a legnépszerűbb kálium-nitrát műtrágya, és bizonyára nem véletlenül… 

haifa_group_logo

Haifa_Katalogus_2018_ HUN_IKON

Tank Mix brossúra magyar ikon2

Multi-K = hatékony növénytáplálás

 • Kálium kationokat (K+) és nitrát anionokat (NO3-) tartalmaz, az N:P:K arány 13-0-46. (13 % nitrogén 62 % NO3- -nak felel meg, 46 % K2O pedig 38 % káliumnak, azaz összesen 100 % KNO3). A MULTI-K kálium-nitrát az egyetlen olyan műtrágya, mely mindkét makro tápanyagot a lehető legnagyobb mennyiségben biztosítja bármely növény számára.
 • A K+ és NO3- arány optimális a tápanyagfelvétel szempontjából. Sőt, a negatív töltésű nitrát és a pozitív

  multi-k-phast-140113

  Multi-k GGtöltésű kálium közötti affinitás miatt a talajrészecskék nem abszorbeálják az utóbbit, így az tovább marad fölvehető a növény számára.
 • A kristályos Multi-K ideális csepegtető öntözéshez (tápoldatozáshoz) és levéltrágyázáshoz. A MULTI-K granulátum talajtrágyázásnál használható (sortrágyázás). A polimer bevonatú MULTI-K granulátum lassú (kontrollált) oldódású, ami lehetővé teszi, hogy a tápanyagok a megfelelő időben, a megfelelő helyen és koncentrációban álljanak rendelkezésre.
 • Multi-K kiváló káliumforrás. A kálium a növényekben a legfontosabb kation, amely elektromos egyensúlyt teremt a legtöbb negatív töltésű ásványi anionnal és szerves karboxilátokkal szemben. Ezért a Multi-K káliumtartalma létfontosságú a növények fejlődéséhez és a szövetek normális működéséhez. A kálium kation (K+) döntő fontosságú a sejteken belül lejátszódó sok metabolikus folyamatban, részt vesz az ozmózis szabályozásában és a víz-háztartásban is fontos szerepet tölt be.
 • A MULTI-K könnyen felvehető nitrogént tartalmaz. A nitrát-nitrogén a legkönnyebben felvehető a növények számára.

Multi-K = erősebb és egészségesebb növények

A Multi-K klórmentes. Ha a talajban megnő a klorid koncentráció, a növények kloridot vesznek fel a létfontosságú anionos tápanyagok – különösen a nitrát – helyett. Ez természetesen visszafogja a növény növekedését. Ha a klorid szint felmegy, toxikus hatások lépnek fel, amelyek terméscsökkenéshez és a növény pusztulásához is vezethetnek. A Multi-K nem tartalmaz káros klórt, és a benne lévő nitrát kivédi a klór káros hatását. A Multi-K nem mérgezi a gyökereket. Az ammóniummal ellentétben a Multi -K nitrát-nitrogén tartalma magasabb hőmérséklet esetén sem teszi tönkre a gyökereket. A Multi-K növeli a hideggel szembeni ellenálló képességet. A káliumtartalom segít az erősebb sejtfalak képződésében és növeli az elektrolitok koncentrációját a sejten belül, ezzel segíti a növényt a hideg elviselésében.A Multi-K növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. A Multi -K-ban lévő kálium megakadályozza a rövid láncú szénhidrogének és a nem-fehérje eredetű nitrogén felvételét, amelyek a behatoló baktériumok, nematódák és vírusok táptalajául szolgálhatnak.

A Multi-K növeli a szárazságtűrést. A Multi -K segíti a gyökérképződést és bokrosodást, így javul a vízfelvétel.

Multi-K = több termés

A megfelelő káliumellátás nem csak a termésátlagot növeli, hanem a minőséget is. Így a káliumtrágyázás magasabb értékű termést és jobb megtérülést hoz a termelőnek.
A Multi-K-ban lévő kálium segít javítani a következő jellemzőket:
 • termésnagyság – nagyobb méretek és egyenletesebb termésnagyság
 • külalak – jobb színeződés, a színhibák és mechanikai sérülések, vagy betegségek nyomai kevésbé látszanak
 • Tápérték: magasabb protein, olaj, C-vitamin, stb. tartalom
 • Érzékszervi tulajdonságok: jobb illat és íz
 • Hosszabb eltarthatóság
 • Jobb ipari feldolgozhatóság

A Multi-K harcol a szikesedés ellen

A Multi-K nitráttartalma segít a növénynek minimalizálni a kloridfelvételt, akár a talaj, akár a talajvíz vagy öntözővíz tartalmazza ezt a káros aniont. Hasonló módon, a MULTI-K kálium ellensúlyozza a nátrium káros hatásait. Ezért a MULTI-K-t javasoljuk sóérzékeny növények számára, valamint rossz minőségű öntözővíz alkalmazása esetén.

A Multi-K vízmegtakarítást tesz lehetővé

 • Multi-K-ban lévő nitrát javítja a növénye víz-háztartását. A nitráttal táplált növények 100 %-kal hatékonyabban használják fel a vizet, mint az ammónia-nitrogénnel tápláltak. Ez a különbség még kifejezettebb, ha a talajban oldatban lévő K szint alacsony.
 • A Multi-K káliumtartalma megelőzi a vízveszteséget. Mivel szerepet játszik a sztómák megnyílásában és bezáródásában , a kálium minimalizálja a párologtatást és csökkenti a vízszükségletet.
 • A Multi-K megelőzi a szikesedést (sófelhalmozódás kialakulását). A Multi-K segít elkerülni a fölösleges öntözést és a szikesedést.
 • A Multi-K nitrát-nitrogén tartalma növeli a gyökér felületének pH-ját. A nitrát gyökérzet általi felvétele hidroxil aniont szabadít fel (OH), ezzel enyhén lúgos környezetet hoz létre a gyökérzónában, ami javítja a savas talajok tulajdonságait.
 • A Multi-K javítja a foszfor és a mikroelemek felvételét. A Multi-K nitrát serkenti a szerves savak termelődését (karboxilátok) és azok szétterjedését a gyökér környezetében. Ez aktiválja a foszfátok és mikroelemek felszabadulását a talajrészecskékből.

A Multi-K könnyen kezelhető és használható

 • Multi-K vízoldhatósága kiváló. A Multi-K gyorsan és teljesen oldódik, ez a tulajdonsága ideálissá teszi tápoldatozáshoz és levéltrágyaként való alkalmazáshoz. A víz hőmérsékletének növekedésével az oldhatóság is növekszik.
 • A Multi-K nem higroszkópos. Akár zsákban, akár ömlesztve tárolható anélkül, hogy nedvességet venne fel, ami összeállást és ezzel kezelési nehézségeket okozhatna.
 • A Multi-K is keverhető más műtrágyákkal. Nem képez oldhatatlan csapadékot, ami elzárhatná a csepegtetőket és fúvókákat, biztonságosan használható tartályos többkomponensű műtrágya keverékek készítéséhez
 • A Multi-K nem illó anyag. Az ammóniummal ellentétben, a Multi-K nitrátja nem illó anyag, tehát nem kell bedolgozni a talajba sortrágyázásnál.

Haifa kálium-nitrát termékek

A HAIFA „Teáskanállal cseppenként táplálás-programja” keretében a kálium-nitrát termékek széles választékát kínálja tápoldatozáshoz, levéltrágyázáshoz, sortrágyázáshoz és hosszú lebomlású műtrágyázáshoz.

 Kristályos kálium-nitrát termékek

A kristályos Multi-K® termékek gyorsan oldódnak és könnyen átmennek a talaj szabad vizébe. A kristályos Multi-K® termékek ideálisak tápoldatozáshoz és levéltrágyázáshoz.
Multi-K® Classic 13-0-46 tiszta kálium-nitrát

Speciális minőségek

Multi-K® GG
13.5-0-46.2 tiszta kálium-nitrát termesztőberendezésekhez
Multi-K® pHast
13.5-0-46.2 Alacsony pH-jú kálium-nitrát
Multi-K® Top 13.8-0-46.5 kálium-nitrát vízkultúrákhoz
Haifa-Bonus NPK 13-2-44 Lomtrágyázáshoz, speciális hatáshosszabbító anyagokkal

Dúsított termékek

Multi-npK® 13-5-42 Foszforral dúsított kálium-nitrát
13-3-43
13-2-44
Multi-K® Mg 12-0-43+2MgO Magnéziummal dúsított kálium-nitrát
11-0-40+4MgO
12-2-43+1MgO
12-2-42+2MgO+0.5Mn
12-0-42+2MgO+0.2B
Multi-K® Zn 11-0-40+4Zn Cinkkel dúsított kálium-nitrát
12-0-43+2Zn
Multi-K® S 12-0-46+4.5 SO3 Szulfáttal dúsított kálium-nitrát
Multi-K® B 12-0-44+0.5 B Bórral dúsított kálium-nitrát
Multi-K® ME 12-0-43+Mg+ME Magnéziummal és mikroelemekkel dúsított kálium-nitrát

 

Multi-K® prills (gyöngyös granulált forma, jól szórható)

Közvetlen talajtrágyázásra (sortrágyázás)

Multi-K® Prills
13-0-46 Kálium-nitrát granulátum
Multi-npK® Prills 13-3-43 Foszforral dúsított kálium-nitrát
13-2-44
Multi-K® Mg Prills 12-0-42+2MgO Magnéziummal dúsított kálium-nitrát
11-0-39+4MgO

Lassú lebomlású kálium-nitrát

Multicote® 12-0-44 A speciális bevonatos kálium-nitrát dísznövények, virágok, örökzöldek, pázsit és más mezőgazdasági kultúrák számára készült, lebomlási ideje 2, 4, 6, 8 illetve 12 hónap. A Multicote 12-0-44 keverhető más, bevonatos vagy bevonat nélküli műtrágyákkal, így bármilyen keverési arány megvalósítható.