Mikrolemek, kiegészítők, különlegességek

 

Haifa Micro™ – Mikroelem műtrágyák

Víz oldható kelatizált mikroelem növényi tápanyagok tápoldatozáshoz és lombtrágyázáshoz
A mai igen intenzív termesztési módszerek mellett minden eddiginél nagyobb fontosságú a precíz, kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás, melyet minden esszenciálisan szükséges tápelemre figyelemmel kell biztosítanunk növényeinknek. Különleges figyelem és folyamatos, komplex elemzés szükséges, amikor a mikroelemek hiányáról beszélünk, mivel ezek visszavethetik növényeink fejlődését. Még a rejtett, vizuálisan tüneteket nem mutató hiánybetegségek is kockázatot jelentenek a jó mennyiségű és minőségű termésre. Tehát, fontosak a mikroelemek!

A különböző mikroelemek megfelelő és hatásos utánpótlására és a hiánytünetek megelőzésére és kezelésére fontos és javasolt a Haifa Micro™ mikroelem műtrágyák alkalmazása növényeink különböző fejlődési szakaszaiban.

A Haifa Micro™ termékek ideálisak a növényi tápanyag-utánpótlás kiegészítésére az optimális fejlődés és a lehető legjobb termés eléréséhez.

Tápoldatozáshoz és lombtrágyázáshoz lettek kifejlesztve. Vízben gyorsan és maradéktalanul oldódnak. Gyártásuk a legmagasabb nemzetközi minőségi követelményrendszer mellett történik.

 Csirázás és eredés            Vegetatív növekedés       Virágzás és termékenyülés   Termésfejlődés és érés szakasza
   A különböző mikroelemek nélkülözhetetlenek a növényi növekedés, fejlődés különböző szakaszaiban!

Haifa Micro™

  • Kiegészítik a tápanyag-utánpótlást
  • Elősegítik az egészséges növekedést
  • Kezelik a hiánybetegségeket és a növények működési rendellenességeit
  • Támogatják a megfelelő virágzást termés kötödést termés fejlődést
  • Javítják a növényeink betegségeknek, rovaroknak, környezeti hatásoknak való jobb ellenálló-képességét

 A Haifa kínálatából kiváló minőségű, 100% víz oldható mikroelem és komplex mikroelem termékekkel segítjük a hazai termelők munkáját.
(A termékek 1 kg-os dobozos vagy 25 kg-os zsákos kiszerelésben érhetőek el. Általános adagolás 1 kg/Ha/kezelés.
A termékeket a webshopon vagy kereskedő partnereinken keresztül tudja megrendelni.)
 

Haifa Micro™ termékek

Termék

(részletes leírás a terméknévre kattintva külön oldalon jelenik meg)

Hatóanyag tartalom

pH stabilitás tartománya*
Haifa Micro™ Fe

Vas-EDTA 13%

savanyú – semleges (1.5-6.5)
Haifa Micro™ Fe EDDHA (lúgos 7-nél magasabb pH-mellett is felszívódik) Vas-EDDHA 6% enyhén savanyú – lúgos (3-10)
Haifa Micro™ Mn

Mangán-EDTA 13%

enyhén savanyú – lúgos (3-10)
Haifa Micro™ Zn

Cink-EDTA 14%

savanyú – lúgos (2-10)
Haifa Micro™ Cu

Réz-EDTA 14%

savanyú – lúgos (1.5-10)
Haifa Micro™ Combi (kombinált mikoelem-sor)

7.1% Fe, 3.48% Mn, 1.02% Zn, 0.76% Cu,
Mindegyik EDTA kelát formában
0.485% Mo ammónium-molibdát formájában

enyhén savanyú  – semleges (3-6.5)
Javasolt kiegészítők: Haifa PolyAmin aminosav koncentrátum készítmény és Haifa BorFeed folyékony sűrű, víz-oldható, kanás bór készítmény, etanolaminos oldatban 11% aktív bór tartalommal. (Bővebb leírás lentebb)
 
* Az aktuális stabilitási pH tartomány függ a talaj a növény a termesztő közeg fizikai-kémiai tulajdonságaitól is.

A Haifa Micro™ – előnyei

  • Minden mikroelem kelatizált formában van jelen, hogy maximális legyen a stabilitás és a hatékonyság
  • Jól keverhető, kombinálható növényvédő szerekkel, lombtrágyákkal így megtakarítható a külön permetezés költsége és ideje
  • Haifa Micro™ kelátokat a növények gyorsan felveszik és nagyon hatékonyan tudják hasznosítani
  • Haifa Micro™ kelátok teljes mértékben, gyorsan és maradéktalanul oldódnak

A kelátok működési mechanizmusa – Miért fontos a kelatizált mikroelemek használata?

A kelát egy molekuláris komplex mely egy szerves ligandumba beágyazódva, védett formában tartalmazza a megfelelő töltésű formában az aktív mikroelem iont.
(Fenti képen: Képlet. Vas és cink ionok EDTA (etilén-diamin-tetra-ecetsav nátrium sója) ligandumba ágyazva, a töréspontokban szénatomok vannak)

(Fenti kép: Vas ion EDDHA komplexbe ágyazódva. Az EDDHA-vas komplex az értékes vas 3+  iont lúgos pH tartományban is aktív, felvehető formában tudja tartani a növényeink számára)

Amíg az adott ion a ligandumba aktív formában be van ágyazódva addig védve van attól, hogy az oldat más ionjaival reakcióba lépjen, mely nem kívánt reakciók egyébként a mikroelem iont a növények számára felvehetetlen formába juttatnák. Ezért fontos a kelatizált mikroelemek használata.
Amilyen ütemben veszi fel a növény az aktív mikroelem ionokat olyan ütemben szabadulnak föl újabb aktív felvehető mikroelem ionok a ligandumokból.
 
Ez a mechanizmus maximalizálja a Haifa Micro™ mikorlemek hasznosulását és felvehetőségét savanyú és lúgos talaj közegből is.

 

Vas (Fe): fontos szerepet játszik a klorofill molekula képződésében, a sejtosztódásban  – mely a növekedés alapja -, és más fontos élet folyamatokban is.

Tipikus vas hiánytünetek: levél sárgulás, klorózis az erek között


Vas hiány kukoricában


Vas hiány szójánál


Vas hiány repcében

A megoldás: Haifa Micro™ Fe

 

Mangán (Mn): nélkülözhetetlen a fotoszintézishez és a légzéshez. Javítja a zöld színt, a cukor és fehérje tartalmat. Növeli  az erős fénynek való ellenálló-képességet
Tipikus mangán hiány tünetek: klorózisos, sárga mozaik mintázata leveleken

 


Mangán hiány kukoricában


Mangán hiány avokádóban


Mangán hiány tünet paradicsomnál


Mangán hiány tünet szójababnál

 

A megoldás: Haifa Micro™ Mn

Zinc (Zn): a protein szintézisben és a mag-, termés képződésben játszik fontos szerepet és jótékonyan hat a növekedésre és a növényi vitalitásra is.

Tipikus cink hiánytünetek: levél foltosodás, pödrődés, sárgulás

 


Cink hiány kukoricában


Cink hiány cukornádban


Cink hiány citrusban


Cink hiány pekándióban

 

A megoldás: Haifa Micro™ Zn

 

Réz (Cu): nélkülözhetetlen a klorofill kialakításához, a sejtfalak építéséhez és sok enzimatikus folyamathoz. Támogatja a termékenyülést, szaporodást, mag-, termés képződést,növeli a színt, cukor és ízanyag tartalmat a gyümölcsökben és zöldségekben.

Tipikus rézhiány tünetek: a fölső levelek hervadása, lankadása

 


Kukorica rézhiány


Rézhiányos búza

 

A megoldás: Haifa Micro™ Cu

Bór (B): komoly szerepet játszik a termékenységben, a virág és termésképzésben. Esszenciális mikroelem, mely alapvető szerepet játszik a növények tápelem-felvételében, a szénhidrátok és más fontos a növényekben elraktározódó anyagok szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben. A bór a talajban főleg csillámokban, szilikátokban és más ásványokban fordul elő természetesen. Egy része bórsav és borátok formájában, illetve szabad anionként a talajrészecskék felületéhez kötött állapotban található talajainkban. A talaj felvehető bórtartalma a kötöttség, valamint a talaj szénsavas mésztartalmának növekedésével (pH emelkedéssel) csökken. A növények a bórt 1,2 vagy 3 negatív ion formában veszik föl. A bór szállíthatósága a növényben korlátozott, így hiánya döntően a legfiatalabb növényi részeken jelentkezik.

 

Tipikus bór hiánytünet képek: torzulás, elaprósodás, elszáradó szélek, csúcsok. A bórhiány hiány következtében a levelek aprók maradnak, idővel deformálódnak és szélük a fonák irányába pöndörödik. Súlyos hiány esetén barnára színeződnek, elpusztulnak, majd lehullanak. A bórhiányos növény rosszul köt és gyakori a virágelrúgás. A gyümölcsfákon és szőlőn a bórhiány következtében romlik a megporzás hatékonysága, az ízközök rövidek lesznek, a virágok lehullanak. Szőlőnél jellegzetes tünet az úgynevezett „madárkás fürt”, mely a hiányos termékenyülés és a gátolt bogyófejlődés következménye. A bórhiány következtében a bogyók aprók maradnak és minden esetben jelentős minőségromlással számolhatunk. A bór túladagolására a növények ugyan olyan rosszul reagálnak mint a bór hiányára: a bór feleslege esetén az idősebb levelek csúcsi része és szélei megbarnulnak, majd elhalnak. Idővel, súlyos túladagolás esetén ezek a nekrózisok az egész levélre, majd az egész növényre is kiterjedhetnek. A felesleg következménye jelentős termésveszteség, illetve akut esetben az állomány pusztulása is lehet. Tehát figyeljünk a bór helyes adagolására.

Megoldás: Haifa BorFeed

Haifa BorFeed folyékony sűrű, víz-oldható, bór készítmény, etanolaminos oldatban 11% aktív bór tartalommal. 1 és 5 literes kiszerlésben.
Sűrűség ( 20°C g/cm 3 ): 0,196, pH (1%-os oldatban, 18 °C-on): 7,7, Vezetőképesség ( 1 %-os vizes oldatban 18°C-on, mS/cm-ben kifejezve): 1,36
Adagolás: lombra permetezve 75-150 cm3 per 100 liter permetlé (0,75-1,5 liter per hektár 1000 liter vízhez) per kezelés. Kezelések gyümölcsöknél ősszel betakarítás után, lombhullás előtt, még zöld aktív lombos állapotban egy kezelés és tavasszal virágzás előtt egy kezelés. Tápoldatozáshoz 300-500 cm3 per 1000 liter vízhez (0,3-0,5%-os oldat) évi 1-2 kezelés.

Hiánytünet képek forrása: IPNI (International Plant Nutrition Institute)

Molibdén (Mo):  a molibdén mint mikroelem növényi tápanyag kiegészítő fontosságát az utóbbi időben egyre jobban hangsúlyozzák a szakemberek. Jótékony hatással van a növények immunrendszerére, betegségeknek, környezeti stressz helyzeteknek jobban ellenállóvá teszi növényeinket. A Haifa Micro Combi készítményünk megfelelő mennyiségben tartalmaz Molibdént is.
Feltétlenül használjuk az alábbi címeken elérhető ingyenes Haifa növényi hiánytünet kép könyvtárat a meghatározásokhoz és a megfelelő műtrágya kiválasztásához.
 
Kérdés esetén kérjük, írjon nekünk küldjön leírást, képet. Szívesen segítünk a személyre szabott megoldás kidolgozásában

haifa_micro_comb265haifa_group_logo

A ΗΑΙFA MICRO Fe 6/4,8 EDDHA  /7 és magasabb pH-nál is felszívódik/

A termékek kis és nagy kiszerelésekben is megvásárolhatóak.

Várjuk érdeklődését. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal: Kapcsolat

packages-2

 

Multi-K-pHast-140113.png